Lange DreefBeveren

Wedstrijdontwerp in samenwerking met Henley Halebrown.

Ons voorstel introduceert een doorgang tussen het nieuwe administratieve centrum en de Lange Dreef en dit in het verlengde van de routing voor het administratief centrum. Hierdoor wordt de site verdeelt in twee kleinschaligere bouwblokken. De woningen worden zo rond twee respectievelijke binnentuinen geschakeld. Hiervan is er één west georiënteerd en één oost georiënteerd. In tegenstelling tot één groot bouwblok krijgen de collectieve binnentuinen een menselijkere schaal en door hun openheid naar het westen en oosten een veel ruimer gevoel.

De doorgang tussen beide bouwblokken wordt opgevat als Londens Mews of Belgisch beluik en creëert enerzijds een doorgangruimte voor voetgangers en fietsers maar vormt anderzijds de centrale spil van het stedenbouwkundige plan van het voorstel. Het is een plek waar mensen elkaar zullen ontmoeten en kinderen veilig kunnen spelen.

Beide U vormige volumes hebben een bouwhoogte van 6 lagen en vertrappen naar 4 lagen in het centrale gedeelte aan de Lange Dreef. De Erkers aan de lange dreef rijmen met het ritme van de bomen. De zuidgevels worden 5 meter teruggetrokken van de perceellijn om de nodige afstand te bewaren ten opzichte van de wortels van de bomendreef tijdens het bouwen.

Aan de zijde van het Gravenplein gaat het oostelijke bouwblok een relatie aan met het plein als een statig stedelijk Palazzo. Het biedt een fier gezicht aan het plein.